Пропускане до съдържанието на страницата

Броени дни до първия Фестивал на драконовите лодки в Русе

вторник, 18 юни 2024

Първият Фестивал на драконовите лодки в град Русе ще се проведе на 22 и 23 юни (събота и неделя) на гребната база в Лесопарк "Липник" край с. Николово. Събитието се организира от Община Русе и „Сдружение Драконови лодки“, и e под патронажа на кмета Пенчо Милков. То е с вход свободен, като ще предложи забавления за цялото семейство на открито.

Официалното откриване на състезанията с драконови лодки ще е в 10 ч. в събота, като те ще се провеждат и през двата дни на гребната база в Лесопарка. В тях може да се включи всеки, който предварително е заявил участие и е посетил няколко тренировки. Надпреварата ще е с малка и голяма лодка с екипажи от 10 и 20 души, като дистанциите са по 200 метра.

Фестивалът ще предложи и богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

„Това събитие е ново и вълнуващо за жителите на община Русе, а също и отлична възможност да потвърдим ангажимента си към развитието на спортните и културни инициативи в нашата общност. Очакваме този фестивал да даде тласък на интереса към водните спортове и да предостави на всички участници възможността да се включат в едно незабравимо изживяване. Провеждането му е и своеобразна и много важна подготовка за Световното първенство по драконови лодки през 2025 г., на което Русе ще бъде домакин - важно признание за нашия град и усилията ни в популяризирането на този динамичен спорт“, заяви кметът Пенчо Милков.

Сдружение „Фестивал Драконови лодки“, което е съорганизатор при провеждането на атрактивния азиатски фестивал, е сформирано от група запалени фенове на спорта гребане с драконови  лодки. Основната му цел е развитието на спорта в България чрез организиране на фестивали първо в София, а след това и в други от по-големите градове в страната.

„Получихме подкрепата и одобрението на Община Русе и лично на кмета Пенчо Милков, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската народна република. Благодарение на изключително успешното издание на фестивала през 2023 г., тази година имаме удоволствието да проведем цели два. Стартираме с този в Русе, а след това и в София“, съобщават от „Сдружение Драконови лодки“.

За желаещите да посетят събитието в Лесопарк „Липник“ ще бъде осигурен и допълнителен обществен транспорт, който ще тръгва и през двата дни от Централна ЖП гара, ще се движи по маршрут Борисова-Скобелев-Липник-Николово и ще спира на обръщалото между двете езера. Редовната автобусна линия Русе-Николово-Просена-Долно Абланово също ще влиза на територията на Лесопарка.

 

Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят - вече в над 90 държави. Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в олимпийската листа. Изключително зрелищните и атрактивни състезания обикновено се провеждат под формата на фестивал на драконовите лодки, включващ множество съпътстващи културни, музикални, танцови, спортни събития и представления, атракции за деца, базар с традиционни занаятчийски и арт продукти от цял свят, гурме кътове за храна и напитки и много други. Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално културно наследство. Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/