Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пенчо Милков приветства участниците в шестото издание на конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“

вторник, 18 юни 2024

Кметът на община Русе Пенчо Милков присъства на откриването на шестото издание на конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, което се провежда от 18 до 22 юни. Организатор е Драматичен театър „Сава Огнянов“ с подкрепата на общинската програма „Култура“.

„Благодаря ви, че успявате да запазите инициативата през годините. Добрите идеи трябва да бъдат заразителни и да се изтъкват, а оценката на тяхната стойност е видима в броя на желаещите да участват. Радвам се, че нашият град е център на такъв значим конкурс за млади режисьори. Убеден съм, че в професии като вашата не стои въпросът дали трябва да имате социален ангажимент – ролята на живота е социална. Пожелавам ви да бъдете активни общественици и да се грижите за духовното развитие и културното отглеждане на нашето общество,“ с тези думи кметът поздрави участниците.

Селекционер на спектаклите тази година е Ина Шкарова, която е родена в Русе и е завършила Средното музикално училище „Веселин Стоянов“. Тя е с богата професионална биография, включваща работа като драматург в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и опит като сценарист в „Нова телевизия“ и БНТ. Ина е дъщеря на Слави Шкаров.

Тримата селекционирани режисьори ще имат възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в продължение на пет дни. Победителят в конкурса ще бъде определен от тричленно жури и ще получи шанс да развие показания спектакъл в продукция през сезон 2024/2025 г.

Тази събота, 22 юни, своите откъси от постановки пред русенска публика ще представят Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков. Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас. След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Конкурсът за млад режисьор „Слави Шкров“ се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър "Сава Огнянов", като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/