Пропускане до съдържанието на страницата

Честваме 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

сряда, 06 септември 2023

В Русе 138-ата годишнина от Съединението на България бе отбелязана с церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

„Различия винаги е имало, но най-важното е да определим коя е нашата спойка. Огледайте се - ние имаме най-силния двигател – родният ни дом Русе. България. Можем да направим така, че съединението на българите да не е дата в календара, а ежедневие“, обърна се към русенци кметът Пенчо Милков.

Слова за паметната дата произнесоха още областният управител Данаил Ковачев и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев. Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, народни представители, ръководители на институции, както и представители на Община Гюргево и Окръжен съвет Гюргево.

Под звуците на маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул посрещна гражданите. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Служение в чест на историческото събитие  извършиха Н.В.Пр. Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия. Десетки граждани, представители на политически сили и ученици положиха цветя и се поклониха пред паметта на загиналите герои.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/