Пропускане до съдържанието на страницата

Четвърта Международна лятна академия "Алегра" от 13-ти до 24-ти юли в Русе

петък, 14 юли 2017

Днес в Доходно здание се проведе пресконференция по повод Международна лятна академия „ISA Allegra“ 2017, чийто домакин ще бъде Русе за четвърти пореден път. На нея присъстваха началникът на отдел „Култура“ в Община Русе Ива Чавдарова, Петър Найденов, соло челистът на Виенската държавна опера и на Виенската филхармония Петер Сомодари и клавирното дуо Любен и Аглика Генови.

„Като русенец, с гордост мога да заявя, че Академията, превърнала се в традиция е един успешен модел в културния туризъм на града“, заяви г-н Найденов. Тази година тя се провежда от 13-ти до 24-ти юли, давайки възможност на млади музиканти да черпят нови идеи и вдъхновение, да се срещат с опитни известни професионалисти и колеги – музиканти и да натрупат собствен опит като диригенти, солисти или партньори в камерен ансамбъл.

В предвидените шест майсторски класа: виолончело, пиано и клавирни дуа, цигулка, кларинет, класическа китара и хорово дирижиране ще се обучават 61 млади музиканта от 19 държави, 20 от които са участници от България. За първи път в „Алегра“ ще се обучават музиканти от Чехия, Унгария, Естония и Холандия. Всички те ще имат изключителната възможност да придобият ценен опит и да усъвършенстват уменията си под вещото ръководство на изтъкнати имена от световна величина. Сред лекторите са вече познатите от миналогодишното издание проф. Андреас фон Вангенхайм (китара), клавирното дуо Генова & Димитров и кларинетистът проф. Фабио Ди Казола. В преподавателския екип ще се присъединят още проф. Себастиан Хаман – цигулка, Петер Сомодари – виолончело, проф. Маркус Утц и проф. Дени Руже – хорово дирижиране.

Лятна академия „Алегра“ ще даде шанса на публиката да се наслади на 8 концерта. Освен традиционните заключителни концерти на отделните 6 майсторски класа, които ще са с вход свободен и ще се провеждат ежедневно, започвайки от 19 юли, в програмата са предвидени и още 3 изключително атрактивни концерта, на които като солисти на русенска сцена ще излязат самите преподаватели в академията, както и именити гост-музиканти.

На 17 юли от 19:30 ч., в зала „Европа“, рецитал ще изнесат пианистите Аглика Генова и Любен Димитров. Известното клавирно дуо ще представи своя прочит на произведения от Шуман, Дебюси и Барбър. На следващия ден, 18 юли, от 19:30 ч., в зала „Европа“, ще се състои Камерен концерт на преподавателите: Екатерина Фролова – цигулка (Виенска филхармония), Арата Юми – цигулка, лауреат на конкурса Виенявски, Румяна Найденова – виола (Опера Цюрих), Петер Сомодари – виолончело / соло челист на Виенска филхармония, Фабио Ди Казола – кларинет (Висше училище по изкуствата Цюрих) и Петър Найденов – контрабас (Люцернски симфоничен оркестър). Те ще изпълнят квинтети от Карл Мария фон Вебер и Антонин Дворжак.

На 19 юли, когато започват заключителните концерти на майсторските класове, ще се състои и рецитал на китариста Андреас фон Вангенхайм – от 19:30 ч. в зала „Европа“. Той ще заплени публиката с майсторските си изпълнения на произведения от Бах, Хайдн, Сор, Мориконе, както и със свои композиции.

Пълната програма на Международна лятна академия Алегра: www.isa.allegra.com. Билети за концертите на 17, 18 и 19 юли може да се закупят на каса „Опера“.

Международна лятна академия „Алегра“ е идея и проект на Петър Найденов – випускник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, соло контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател във Висшето училище по изкуства в Цюрих. Академията се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“, Фондация „Америка за България“ и Министерството на културата и със съдействието на НУИ „Проф. В. Стоянов“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, хотелите „Вега“ и „Дунав Плаза“, както и механа „Чифлика“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/