Днес Русе отбелязва 143 години от Освобождението си

събота, 20 февруари 2021

„Трябва да осъзнаем, че нашата България се нуждае от ново Възраждане, ново пробуждане, ново единение и голяма обща цел“, каза кметът Пенчо Милков по повод 143-годишнината от Освобождението на Русе от османско иго.

Празникът бе отбелязан с благодарствен молебен на Русенската Света митрополия. Венци и цветя пред Вечния огън в Пантеона на възрожденците поднесоха генералният консул на Руската федерация Андрей Громов, областният управител на Русе Галин Григоров, общински съветници и граждани.

„На този ден градът най-накрая придобива духа на свободата, а жителите му- спокоен живот“, сподели в речта си руският консул.

По време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) жителите на Русе и околните селища също взимат участие в боевете на руската армия и българското опълчение. От началото на войната Тома Кърджиев е разузнавач и преводач в 13-и корпус на княз Дондуков-Корсаков. Червеноводският четник Атанас Узунов се сражава в боевете при Стара Загора и Шипка и е награден с Георгиевски кръст за храброст. Един от основателите на Русенския революционен комитет, Ради Иванов, е зачислен като подофицер в 12-и Хусарски ахтарски полк. Петрана Обретенова, по-голямата дъщеря на Баба Тонка, е милосърдна сестра на 12-а дружина в Свищовската болница. В Опълчението участват над сто души от Русе, много от които падат в боевете.

 

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/