Пропускане до съдържанието на страницата

Фестивалът на тортата Гараш ще предложи на русенци забавления и кулинарни наслади

понеделник, 04 септември 2023

На 16 септември /събота/ ще се проведе второто издание на Фестивала на торта Гараш. Събитието е организирано от Община Русе, ОП "Русе Арт", Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“, както и представители на бизнеса и местните културни институти. Фестивалът отново ще предложи кулинарни наслади и забавления за малки и големи.

11 сладкарници ще представят на русенци своите варианти на вкусната торта Гараш и други сладки изкушения. Желаещите да похапнат сладко и да подкрепят русенския бизнес ще могат да го направят, като закупят от множеството десерти, изложени под шатрите пред Съдебната палата.

Програмата ще започне в 10 ч., когато стартира Конкурсът за непрофесионалисти за най-добра торта Гараш. Той ще се проведе пред сградата на Доходното здание, а участниците ще представят както класически рецепти на известния десерт, така и свои варианти. Жури от професионалисти ще избере най-добрите сладкарски изкушения. Кметът Пенчо Милков също ще отличи най-вкусната според него торта Гараш, която ще грабне специална допълнителна награда.

В 11 ч. пред Съдебната палата най-малките русенчета ще могат да участват в състезателна игра, организирана от Спортна академия "Питър Пан".

12 ч. пред Съдебната палата е началото на кулинарната демострация на шеф Ради Стамболов, който ще зарадва присъстващите с Гараш трюфели.

Русенци ще могат да влязат в ролята на главния диригент на Държавната опера Димитър Косев в 12:30 ч., когато пред Доходното здание стартира "Русе дирижира Операта".

Камерен състав от Държавна опера Русе ще представи свои изпълнения пред Паметника на свободата в различни часове през деня.

Русенци ще могат да си направят снимка за спомен на специално обособения фото кът пред Доходното здание от 15 до 19 ч. Внушителна 3D рисунка, посветена на създадения в Русе десерт, ще краси площад "Свобода" и ще даде още една възможност на желаещите да си направят атрактивни фотоси.

След 17 ч. в градинката пред Доходното здание ще започне детската кулинарна работилница "Вкусно и полезно" с Деница Филева. Там ще се проведе и състезанието "Мама, татко и аз".

На сцената пред Съдебната палата в 17:30 учениците от ПГ по туризъм ще забавляват с анимация най-малките, а след тях са изпълненията на Школата за изкуство и култура "АРТи КУЛ".

През целия ден ще има организирани безплатни пешеходни туристически обиколки с екскурзовод. Те ще тръгват от Паметника на свободата в 10:30, 14:30 и 17 ч., като групите ще са за максимум 30 човека.

Кулминацията на Фестивала на торта Гараш ще стартира в 20 ч. пред Община Русе. На сцената ще се качат Танцово студио "Фрийдъм" и популярните изпълнители Били Хлапето и D3МО, които ще подгреят публиката за изпълненията на световноизвестния рапър от 90-те Nana.

Вечерта ще завърши с пищна заря.

Всички събития от Фестивала на торта Гараш са с вход свободен. Програмата по часове вижте тук.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/