Пропускане до съдържанието на страницата

ХIV Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ Русе 2022 г

четвъртък, 07 юли 2022

          На 9 и 10 юли /събота и неделя/ в Доходното здание ще се проведе ХIV Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ Русе 2022 г. Той се организира от Общинския детски център за култура и изкуство и е за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти. Над 400 участници ще се изявят в двата конкурсни дни.

         Участниците се разделят на индивидуални изпълнители, вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли, а във възрастовите групи и в три категории - любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и музикални училища.

        Председател на професионалното жури отново е акад. проф. Милчо Василев от АМТИИ – гр. Пловдив, а членове: Сашка Ченкова – преподавател в Националното училище за фолклор „Филип Кутев“ в гр. Котел и в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и обичаната народна певица Румяна Попова, която освен в оценяването на участниците, ще зарадва публиката със свои изпълнения по време на гала концерта на конкурса.

         Входът за всички зрители е безплатен.

          Конкурсът е включен в националния календар на Министерството на културата, а вече пета поредна година и в Националната програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност класиралите се на I, II и III място от трета възрастова група от индивидуалните изпълнители да бъдат стимулирани с 12-месечна стипендия.

Програма на конкурса:

9 юли /събота/

12:30 ч. , Доходно здание

Начало на първи конкурсен ден

10 юли /неделя/

10:00 ч., Доходно здание

Начало на втори конкурсен ден

18:00 ч. – Гала-концерт и награждаване на първенците

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/