Пропускане до съдържанието на страницата

На 11 май освещават знамената участващи в конкурса за копие на знамето на Червеноводската чета

понеделник, 09 май 2016

В рамките на проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета”, СТПД „Академик" обяви конкурс за ушиване на най-автентично копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета,което през 1876 г. е знаме и на Ботевата чета. В конкурса имаха възможност да участват ученически групи, студентски клубове, читалища и др. Крайният срок за предаване на знамената беше 5 май.

Eдни от най-важните дейности по проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета” са свързани по време с Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица, който ще се проведе от 27 май до 2 юни.

Във връзка с това, на 11 май, от 11 часа, в храма „Св. Архангел Михаил” в с. Червена вода, ще стане освещаването на знамената, участващи в конкурса, по подобие на историческото събитие от 21.09.1875 г, когатов същата църква поп Стоян и поп Кръстьо освещават знамето на Червеноводската чета. Освен представители на знаменните екипи в освещаването ще вземат участие и „четници” oтРусенския регионален клуб „Ангел Кънчев” на Национално дружество „Традиция”.    

На 11 май, след обяд, жури ще класира представените за конкурса знамена и ще определи знамето победител.

На 12 май, от 16:30 ч., пред главния вход на Ректората на Русенския университет ще се проведе кратко тържество и велошествие за изпращане на участниците в колопохода „По пътя на знамето на Ботевата чета” с маршрут през петте румънски пристанища, от които на 16 и 17 май 1876 г. Ботевите четници са се качили на кораба „Радецки” (Гюргево – Зимнич – Турну Мъгуреле - Корабия – Бекет)  с продължение през Оряхово до оброчния кръст и Паметника на Ботевата чета на козлодуйския бряг. Колопоходът е организиран от СТПД „Академик” с подкрепата на Русенския университет „Ангел Кънчев” чрез Студентски съвет и Университетския спортен клуб.

На 27 май представителна група от Русе ще се включи в 70-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета" и ще носи знамето-победител в конкурса. След края на похода то ще бъде предоставено на Регионалния исторически музей.

Проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета” се осъществява с подкрепата на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/