Пропускане до съдържанието на страницата

Над 330 ученици взеха участие в ХХ-ото издание на конкурса рецитал „За да я има България”

събота, 24 февруари 2024

В Пленарна зала в сградата на Община Русе се проведе ХХ-ото издание на конкурса за рецитал „За да я има България“. Литературният форум, организиран от Общински младежки дом, цели да съхрани и популяризира българската поезия и българското национално самочувствие у младите хора.

Общо 331 деца и младежи от 1. до 12. клас се включиха със свой собствен прочит на избрано от тях произведение, като по традиция тазгодишното издание премина отново в две направления – възрожденска поезия и следвъзрожденска и съвременна българска поезия.               

Най-много бяха децата в първа възрастова група – 157, а във втора – от 5. до 7. клас и трета – от 8. до 12. клас, участие взеха 174 деца и младежи. Това постави журито пред истинско предизвикателство да отсее най-добрите участници, които рецитираха и изпълняваха творби на теми, свързани с отечеството, родината, свободата и освободителната борба, родолюбието, както и красотата на родната земя.

Журито на конкурса беше в два състава, както следва:

Първи състав: Мариан Савов - председател на журито, актьор, общественик, директор на  ОП „Русе арт“ и основател на конкурса; Таня Цветкова – актриса в драматичен театър „Сава Огнянов“; Кръстина Иванова – старши учител по Български език и литература в СУПНЕ „Фридрих Шилер“.

Втори състав: Орлин Дяков – председател на журито, режисьор и актьор; Крум Гергицов – театровед, драматург и общественик; Косьо Станев – актьор в драматичен театър „Сава Огнянов; Мина Маринова - актриса и представител на Общински младежки дом.

В награждаването в отделните направления и възрастови групи се включи и зам.-кметът Димитър Недев, който беше официален гост на събитието.

„Вашата работа е от изключителна важност за обогатяването на културния живот в общността ни и възпитаването на нови поколения почитатели на поетичното изкуство. Поредното издание на конкурса доказва, че в Русе има много талантливи деца, които чрез него откриват своя начин да изразят отношението си към богатството на нашата култура и национална идентичност“, обърна се към организаторите и участниците Димитър Недев. Той благодари на преподавателите и родителите за стимулирането на интереса на все повече деца и младежи към творчеството на българските автори.

Приветствия към присъстващите отправиха и основателят на конкурса Мариан Савов, директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева и актьорът и режисьор Орлин Дяков, който предложи литературния форум да стане национален.

Поздравителни адреси за организирането и провеждането на конкурса бяха получени от кмета на община Русе Пенчо Милков и от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

„За да я има България” е конкурс за индивидуални изпълнители на произведения от български автори и е посветен на националния празник 3 март. За неговото реализиране допринесоха и доброволци от русенския Младежки парламент.

Окончателният списък с отличените участници за 2024 година в рецитала „За да я има България“ ще бъде публикуван в началото на следващата седмица на фейсбук страницата на Общински младежки дом-Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/