Пропускане до съдържанието на страницата

Наградиха победителите в конкурса "Изследователска мисия "Истории и снимки от моя град"

четвъртък, 22 ноември 2018

На 21 ноември, Деня на християнското семейство, се състоя церемонията по награждаването на победителите в Конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град”. Събитието се състоя в изложбената зала на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, а негови организатори бяха Държавен Архив - Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух” и Фондация „Еконт”.

Конкурсът се провежда за втора поредна година, като този път темата му беше „Празниците в старите семейни албуми”. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да издирят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук. Към снимката, като коментар, децата трябваше да напишат нейната история, със задължителното условие тя да е свързана с миналото на Русе. Желаещите да се включат в конкурса можеха да направят това до 30 октомври 2018 г. През периода на провеждане на конкурса (февруари 2018 г. – октомври 2018 г.), бяха публикувани изключително любопитни снимки, заедно с историите им, предимно на ученици от русенски училища. Тази година интерес към конкурса беше засвидетелстван с изпратена снимка и история към нея от Италия. Постъпилите общо 26 истории бяха разгледани от жури  в състава на което влизаха представители на Държавен архив - Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“ и РУО – Русе.

Третото място си поделиха Билген Байдинова и Никол Върбанова от 9А клас в СУ „Христо Ботев“. Те бяха наградени с енциклопедия „История на България“.

На второ място се класира Гергана Иванова Тодорова, 6 клас от Триест (Италия). Тя бе получи таблет Lenovo Tab 3.

Призовото първо място журито присъди на  Нина Николова, 9А клас в СУ „Христо Ботев“, която получи смартфон.

Материалите, събрани по време на конкурса, остават във фонда на Държавен архив – Русе, а всички участници бяха удостоени с грамота "Пазител на родовата памет".

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/