Пропускане до съдържанието на страницата

Николай Караджов бе удостоен със златна значка за 50-годишнината от творческия му път

вторник, 05 септември 2023

Големият русенски художник Николай Караджов бе удостоен със златна значка от кмета Пенчо Милков при откриването на изложбата му по случай 50-годишнината от началото на творческия му път.
 „Освен художник, Вие сте и общественик. Имате уникалната дарба да въздействате на младите и винаги придавате нова перспектива не само в картините, но и в разговорите си с тях. Във всяка Ваша творба откривам нови и нови послания, така е и с разговорите с Вас, които толкова обогатяват“, каза Пенчо Милков. Той благодари на твореца, че винаги и навсякъде, където прави изложби, е съумявал да представи Русе по възможно най-добрия начин.
Експозицията включва някои от най-добрите произведения на Караджов, които са част от фонда на галерията и от частни колекции, както и нови платна.
На откриването й бе представен и албум, издаден с помощта на Програма „Култура“ на Община Русе.
Изложбата е достъпна за русенци и гостите на града до 10 септември.
Николай Караджов е роден на 8 август 1950 г. в село Малчика, Плевенска област. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис“, при проф. Ненко Балкански през 1975 г. От 1976-а участва в десетки Общи художествени изложби в страната, както и в окръжни изложби на русенските художници. От 1979 г. е член на Съюза на българските художници. В периода 1976 - 1977 г. Николай Караджов излага свои картини в галерия Албърти в Лондон, а от 1997-2007 в Gagliardi Gallery в Лондон. Осъществил е 12 самостоятелни изложби в България, Англия, Латвия.
Художникът дарява на католическата църква в родното си село Малчика/Плевенска област/ “Света Ана“, копие на картината на Леонардо Да Винчи „Мадоната от пещерата“. По поръчка на католическата църква рисува портрет в цял ръст на епископ Евгени Босилков, обявен за блажен, първо за църквата в селото, а после и за русенската католическа църква „Свети Павел от Кръста“. На православната църква в с. Малчика дарява копие на икона на патрона й Св. Архангел Михаил, рисувана върху платно с маслени бои. През 2017 г. Николай Караджов бе номиниран за наградата „Владимир Димитров Майстора“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/