Пропускане до съдържанието на страницата

Общината инициира среща с доставчиците на социални услуги в Русе

вторник, 28 януари 2020

Днес се проведе работна среща на ръководството на Община Русе, дирекция „Здравни и социални дейности“ на Общината, представители на Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Социално подпомагане“ и на неправителствени организации, доставчици на социални услуги.В срещата участие взе г-н Енчо Енчев – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община Русе.

Бяха обсъдени съвместни предстоящи дейности и начини за сътрудничество, както и организационни въпроси, касаещи предоставянето на социалните услуги.

Към момента в община Русе функционират 42 социални услуги, 19 от които са за деца и младежи. 39 услуги са финансирани с делегиран от държавата бюджет, а на 11 външни доставчици са предоставени за управление 37 услуги. 

По време на обсъждането бяха представени новите моменти в сферата на социалното законодателство – Закона за  хората с увреждания, в сила от 01.01.2019 г., Закона за личната помощ, който действа от 01.09.2019 г., и Закона за социалните услуги.

В хода на дискусиите беше подчертано, че е необходимо да се повиши капацитетът на общинска администрация да управлява и мониторира управлението на социалните услуги. Следва да се увеличи самостоятелността на Общинатав планиране на създаване, закриване и трансформиране на социални услуги, на база на променящите се потребности на хората в населените места на общината. Ще се осигури достъпност на средата във всички социални услуги, важно е да се повиши и капацитетът на персонала в НПО, ангажиран с администрирането, управлението и прякото предоставяне на социалните услуги. Бяха обсъдени и организационни въпроси, като задълженията от страна на доставчика при достъп на външни лица до социалните услуги, спазването на срокове по изпратени писма с искания за конкретна информация, спазването на срокове по предоставяне на информация за проверки на двойно финансиране по механизъм лична помощ. 

Участниците в срещата се обединиха около решението за съвместни действия и продължаване на доброто сътрудничество при прилагането на законодателството в сферата на социалната политика.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/