Пропускане до съдържанието на страницата

Пантеонът ще бъде осветен в зелено по случай Деня на донорството и трансплантацията на органи

понеделник, 03 октомври 2022

На 8 октомври /събота/ от 19:15 до 19:45 ч. сградата на Пантеона ще бъде осветена в зелено. Инициативата е по случай Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Осъществява се от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването с помощта на Община Русе.

Идеята на кампанията е да обърне погледа на обществеността към доброволното даряване на органи. Всеки ден 16 пациенти в ЕС не доживяват своята трансплантация, а хиляди други остават в списъците на чакащите. България е от страните в ЕС с най-нисък брой извършени трансплантации на човек от населението. До средата на септември статистиката сочи, че те са общо 18 – 11 бъбречни, 5 чернодробни и 2 сърдечни. За същия период българите, които чакат за трансплантация, са 946 души.

През периода 7 – 16 октомври ще се организират поредица от събития с цел да се отдаде почит към донорите на органи и техните семейства, да се изрази благодарност към медицинските специалисти по трансплантация, както и да се повиши осведомеността на обществото за смисъла и значението на благородния акт. На 8 октомври ще бъдат осветени и емблематични сгради в други областни градове. Изборът на цвят не е случаен – зеленото е цветът на донорството.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/