Пропускане до съдържанието на страницата

Пенчо Милков връчи златна значка на скулптора Зюхтю Калит за 70-годишния му юбилей

сряда, 13 септември 2023

В русенската Художествена галерия бе открита изложба на изявения скулптор Зюхтю Калит по случай неговата 70-годишнина. По време на откриването на експозицията кметът Пенчо Милков удостои твореца със златна значка за цялостното му творчество.

„Зюхтю Калит влага част от себе си във всяка своя творба и колкото пъти ги погледне човек, ще вижда винаги различни неща“, каза кметът. Той изрази своята благодарност към твореца и общността, която той създава в Русе, изпълвайки със смисъл понятието „град на свободния дух“.

Изложбата „SATYAGRAHA“ бе открита от близката приятелка и съмишленичка на Зюхтю Калит Нина Маджарова. Тя разказа какво стои зад името на експозицията. Мирният поход, вдъхновен от Махатма Ганди, се е превърнал в символ верую на твореца като начин на протест срещу общоприетите правила и принизяването в изкуството.

Изложбата съдържа каменни композиции, представящи човешкия път като част от магическия кръг на живота. Показани са и негови рисунки с молив и смесена техника на изявени български и световни личности. Особено впечатление правят портретите на родителите на Зюхтю Калит, които той е рисувал с молив, докато е бил ученик. Показани бяха и цигулката, на която е свирил баща му, както и Коранът на майка му.

Изложбата ще остане в Художествената галерия до 8 октомври.

Зюхтю Калит е роден в русенското село Голямо Враново. През 1975 г. завършва средно образование в Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1980 г. Калит завършва скулптура във Великотърновския университет. Ученик е на скулптора Атанас Миндов.

Работи на свободна практика от 1981 г. Твори основно кавалетна пластика, като предпочитаните от него материали са мрамор, гранит, риолит, диорит, черен базалт, кремък, варовик. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.

Зюхтю Калит е и дългогодишен треньор по стрелба с лък в Русе и майстор на лъкове. Носител е на награди от множество турнири и състезания от национално и международно ниво. Бил е и треньор на националния отбор на България, а през 2004 г. е номиниран за треньор №1 на Русе.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/