Пропускане до съдържанието на страницата

Русе е домакин на европейски спортен форум по програма “Еразъм” от 14 до 19 септември

сряда, 13 септември 2023

В събитието ще вземат участие спортисти от 10 държави

От 14 до 19 септември в Русе ще се проведе европейски спортен форум по проект Sports for Green Deal, финансиран по програма „Еразъм“ на ЕК. Община Русе е основен координатор по проекта, в който ще си партнира със спортни клубове по ориентиране, триатлон, драконови лодки и лека атлетика от 10 държави. Мащабната спортна инициатива се организира със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Националната спортна академия, Европейска мрежа за спортове на открито (Франция) и Русенския университет.

В състезанията ще участват спортисти от Германия, Турция, Унгария, Сърбия, Румъния, Чехия, Малта, Литва, България и Република Северна Македония. В отделните дисциплини ще се включат и спортни клубове от Русе - СК “Далян”, СК “Компас-Крос” и СК “Локомотив”.

Спортното събитие ще бъде открито на 14 септември от 14 ч. с конференция на тема ”Спортът за Зелената сделка”, която ще се проведе в зала “Св. Георги” в сградата на Община Русе. На следващия ден от 10 ч. на езерото в Лесопарк “Липник” ще стартират гонки в дисциплината “Драконови лодки” на 500 м, като след финала ще се състои демонстрация на атрактивните плавателни средства. От 17:00 и 17:45 в Парка на младежта в Русе ще започнат състезания по ориентиране и лекоатлетическо бягане. 

В третия ден на събитието от 11 ч. отново ще бъде даден старт на дисциплината “Драконови лодки” на езерото в Лесопарк “Липник”, като малко по-рано ще започне и състезание по ориентиране. От 14 до 17 ч. в в зала “Култура” (на ул. „Цариброд“ 3) ще се проведе семинар “Еко отговорност в спорта”, а кулминацията през този ден ще е концертът на световно известния рап изпълнител от 90-те години НАНА. Той ще се състои от 20 ч. на централния площад в Русе.

На 18 септември в зала “Култура” ще се проведат семинар на тема “Овластяващата сила на спортовете на открито и физическата дейност” и работилница “Предизвикателства и решения”, а в 18 ч. ще бъде открита изложба на най-добрите снимки от фотоконкурса “Обичам движението”.

Организаторите на спортното събитие имат за цел да информират и да изградят капацитет и ангажиране на широката спортна общност в това тя да стане по-екологична и да споделя общи социални и екологични ценности.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/