Пропускане до съдържанието на страницата

Русе отбеляза 140 г. от началото на пожарното дело в града

сряда, 13 септември 2023

С тържествена церемония и пуснати сирени пред сградата на Общината започна честването на 140 години от началото на пожарното дело в Русе.

„Много малко институции в България могат да се похвалят със 140 - годишен юбилей, това е гордост за вас и огромна отговорност, защото на вашите плещи лежи нашата сигурност. Русе се прекланя пред вас и хуманното ви дело.“

С тези думи се обърна кметът Пенчо Милков към множеството пожарникари, които се включиха в празничната церемония. Той благодари на огнеборците за смелостта и отдадеността при потушаването на пожарите, които горяха на територията на общината през летните месеци. Кметът подари на директора на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Светослав Войчев шийни яки, които предпазват пострадалите от разместване и нараняване на гръбначния стълб.

На церемонията присъстваха още областният управител Данаил Ковачев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев, началникът на Военно окръжие I степен Русе подполковник Васил Петров, началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, началникът на Районен център 112 Полина Трендафилова, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ инж. Ивелин Занев, заместник-председателят на Окръжен съвет – Гюргево Кристиан Анкулеску, заместник-директорът на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ подп. Алин Рошу, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, много граждани и русенски общественици.

По време на церемонията бяха отличени за своята дейност бивши ръководители на пожарната служба в Русе. 

Бяха наградени и служители по случай празника на пожарникарите и спасителите.

През целия ден служителите на РДПБЗН ще правят демонстрация на своите професионални знания и умения. Русенци имат достъп до пожарната, спасителната техника и оборудването. В Доходното здание са разположени експонати от Музея на пожарното дело в Първа РСПБЗН-Русе и рисунки от конкурса „С очите си видях бедата“.

От 16 ч ще потегли тържествен марш с пожаро-спасителна техника, който ще премине от пл. „Свобода“, ул. „П. Д. Петков“ и бул. „Съединение“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Княз Дондуков-Корсаков“, ул. „Иван Вазов“ до пл. „Княз Ал. Батенберг“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/