Пропускане до съдържанието на страницата

Представиха психотерапевтичните подходи в социалните дейности в Русенски университет

петък, 17 май 2019

На 16 и 17 май 2019 година в Русенски университет „Ангел Кънчев“ се проведе обучителен модул „Да оказваме подкрепа и помощ компетентно“ (усвояване на знания и умения за използване на психотерапевтични подходи в помагащите дейности), етап от проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие (Клуб на социалния работник) към Русенски университет „А. Кънчев“. Проектът се реализира с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и в партньорство с Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, СНЦ „Еквилибриум“ – Русе, СНЦ „Де-те и пространство“, СНЦ „Център Динамика“, Фондация „Приятелска подкрепа“ – Ру-се, Фондация „Трета възраст”, Сдружение РАЛИЗ – Русе, Районна организация на слепите – Русе, Български червен кръст, Каритас – Русе, Българска асоциация на социалните работници.

Обучението по модула се осъществи от Мария Арнаудова – преподавател и супервизор в Институт по фамилна терапия – България, член на Българска асоциация по фамилна терапия и на етичната комисия към Асоциацията, практикуващ фамилен терапевт. В него се включиха студенти от специалност „Социални дейности“ в Русенски университет, социални работници от социални услуги, експерти от Дирекция „Социално подпомагане“ и служители от отдел „Социални дейности“ в община Русе. В продължение на два дни 50 участници имаха възможност да се запознаят със същността на психотерапията и с концептуалната, съдържателната и технологичната специфика на основни подходи в нея – психоаналитичен подход, когнитивно-поведенчески подход, психодинамичен подход, екзистенциален подход, хуманистичен подход, системен подход, краткосрочни подходи и др. В хода на обучението беше представена информация за процеса на комуникация в човешките системи, спецификата на функциониране на семейството като система и динамиката на взаимоотношенията в него, съвременни школи и свързани с тях практики от системната фамилна терапия. Чрез активно участие в практически упражнения и групова работа участниците затвърдиха придобитите знания, умения за реализиране на психотерапевтичен процес и възможностите му за постигане на промени в семейната система и нейните подсистеми. Те изразиха впечатленията си, че обучението по втори модул от проекта има съществен принос за повишаване на компетентността им в дадената област, представляваща  един от ключовите компоненти на професионалната им компетентност и предпоставка за качеството на подготовката на студентите и на реализираната от специалистите помагаща дейност.

Усвоените в обучението знания и умения ще се надграждат и развиват посредством поставени на уебсайта на специалност „Социални дейности“ в раздела на проекта връзки към информационни ресурси в уебсайтове на организации (Българска асоциация по фамилна терапия, Институт по фамилна терапия – България, European family therapy association: EFTA), видеоклипове и електронни книги на водещи автори в об-ластта на психотерапията и фамилната терапия (https://socialaffairsru.weebly.com/105510881086107710821090-1054107310881072107910861074107210901077108310851072-108710831072109010921086108810841072-2019.html).

 Дейността по втори модул от проекта приключи с оформяне на постер, на кой-то участниците отразиха графично своите впечатления от преминатото актуално и интересно обучение.

През месец септември предстои реализирането на останалите три обучителни модула от проекта, към които студенти, социални работници и специалисти от услуги и дирекции също проявиха интерес.              

Координатор на проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие“ доц. д.н. Сашо Нунев.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/