Пропускане до съдържанието на страницата

Програмата на МФ „Мартенски музикални дни“ от 11 до 13 март

петък, 10 март 2017

11 март, събота, вторият ден от Фестивала „Мартенски музикални дни“ предлага на публиката една великолепна програма за малки и големи.

Първият за деня концерт дава началото на поредното издание на Мартенски музикални дни ДЖУНИЪР – съвместен проект на Община Русе и Фондация АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ.

Фортисимо Фамилияса подготвили една Приказка за Цигулка, с която да зарадват малките меломани и техните родители. „Разказвачи“ на приказката ще бъдат СВЕТЛИН РУСЕВ, като солист на Софийска филхармония с диригент Павел Златаров, и артистите Илияна Коджабашева и Деян Ангелов.

Деца и родители ще имат редкия шанс да чуят звука на една уникална цигулка – Страдивариус от 1710 г., със звучното название Camposelice. Концертът предлага среща и с множество от най-популярните пиеси, писани някога за цигулка – от Вивалди през Паганини, Чайковски и Сарасате, та чак до танго-музиката на Гардел.

Концертът ще се състои в 12 ч. в Доходно здание. Именитият цигулар Светлин Русев стъпва за пореден път на сцената на Мартенски музикални дни, веднага след главното си участие в блестящото откриване на фестивала един ден по-рано.

В събота, от 19 ч., в зала Европа следва една не по-малко интригуваща среща с музиката. Дуо Кончертанте 20 е тандемът на кларинетиста РОСЕН ИДЕАЛОВ и виолончелистката ГЕОРГИТА БОЯДЖИЕВА-НИКОЛОВА, които ще отпразнуват на русенската фестивална сцена 20-те години на своето сценично партньорство по един впечатляващ начин. В концертната програма са включени произведения от Хиндемит, Моцарт, Бах, Константин Илиев, Васил Казанджиев.

Георгита Бояджиевае един от най-известните и изявени български виолончелисти. Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта – с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и посветени на нея творби. Записва за фонда на БНР (над 60 студийни и документални записа), WDR – WDR Кьолн, Радио Букурещ, БНТ. Професор е по камерна музика и доктор по музикознание и музикално изкуство в Инструменталния факултет на НМА П. Владигеров.

Кларинетистът Росен Идеалов, като солист и камерен изпълнител, концертира с голям успех в България, редица страни в Европа, САЩ, Русия, Китай и др. Репертоарът му наброява над 500 произведения от ренесанса до наши дни, като голяма част от тях са написани за него. Реализира десетки записи за фонда на БНР и БНТ, както и над 16 компактдиска. Награден е със Златна лира за върхови творчески постижения.

Фестивалната програма в неделя, 12 март, продължава отново с два изключително любопитни концерта.

В 11 ч. на сцената на зала Европа ще излезе познатият на русенската публика с възхитителните си изпълнения СТРУНЕН КВАРТЕТ ФРОШ, обединяващ таланта на цигуларките Негина Стоянова и Петя Димитрова, виолистката Мария Вълчанова-Любенова и виолончелиста Виктор Трайков. През 2008 квартетът получава втора награда на Международния конкурс за австрийска камерна музика в София, а през декември същата година печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. През 2015 получава Кристална лира в категорията Камерни ансамбли. За концерта си на 12 март са подбрали една впечатляваща програма с произведения от Шостакович, Хинастера и Драгомир Йосифов.

Вечерта на 12 март също обещава да подари на публиката едно изключително изящно и незабравимо изживяване. Главни действащи лица на сцената в 19 ч. ще бъдат ГОТЛИБ ВАЛИШ (пиано), ИВАН КОНСУЛОВ (баритон), РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ и хор ДУНАВСКИ ЗВУЦИ при НЧ Ангел Кънчев 1901 – Русе с диригент ГЕОРГИ ДИМИТРОВ. Те ще изпълнят Концерт за пиано от Моцарт, Песни на странстващия калфа от Малер и Фантазия за пиано, хор и оркестър от Бетовен.

Роден в семейство на виенски музиканти, Готлиб Валиш е приет във Виенския университет за музика и сценични изкуства на 6-годишна възраст. Има блестяща кариера, свири с водещи оркестри като Виенската филхармония, Щутгартския камерен оркестър, Камерата Залцбург и др. Многобройните му турнета включват концерти по цял свят. Носител е на награди от няколко международни клавирни конкурса, сред които първа награда и Гран При Иво Погорелич и награда Стравински (САЩ).

Иван Консулов, роден във Варна, живее и работи от 30 години в Швейцария. Гостува с голям успех на сцените на Театро Комунале в Болоня, Сан Карло в Лисабон, Филаделфийската опера, оперите в Женева, Лиеж, Верона, Кобленц и др. Партнира си с редица артисти от класата на П. Доминго, Л. Павароти, М. Френи, К. Ричарели, Г. Димитрова. От 7 години има собствено оперно студио в Цюрих, където работи активно с млади оперни певци.

В понеделник, 13 март, от 19 ч. в Доходно здание русенската публика ще има възможност да се срещне с още един от своите утвърдени любимци – ЕВГЕНИ БОЖАНОВ - пианистът, определян с изключителни суперлативи на няколко континента, се връща в родния си град, за да поднесе на почитателите на класните изпълнения своя прочит на Арабеска оп.18 и Клавирния цикъл Танци на Давидсбюндлерите от Роберт Шуман и произведения от Ференц Лист. Международната кариера на ЕВГЕНИ БОЖАНОВ започва с безспорни триумфи от редица престижни конкурси. Сред многобройните награди, които получава, се открояват Втора награда (при неприсъдена Първа) от Святослав Рихтер в Москва (2008) и Втора награда на международния конкурс Кралица Елизабет в Белгия (2010). Акцентите на сезон 2016/17 са рецитали в Мюнхен, Варшава, Лисабон, Палермо, Коимбра и др.

МФ Мартенски музикални дни 2017 ще се проведе от 10 до 26 март, предлагайки на публиката за поредна година незабравими срещи с над 600 артиста от България и чужбина, класни изпълнения на едни от най-добрите в света, над 40 събития, една оперна премиера и богата съпътстваща програма за малки и големи.

Фестивалът и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ(MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и US Artists Internationalи др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/