Пропускане до съдържанието на страницата

Русе чества 146 г. от Освобождението си с тържествена церемония и възстановка

вторник, 20 февруари 2024

„За нашата свобода бяха жертвани хиляди човешки животи. Тя носи много отговорност и е нещо, което можем доброволно да загубим, ако се поддадем на ежедневните трудности или темите, които ни разделят. Свободата ще ни бъде гарантирана единствено ако бъдем заедно като българи и като русенци.“

Това послание отправи кметът Пенчо Милков на тържествена церемония в Пантеона на възрожденците, където бяха отбелязани 146 години от Освобождението на града от османско иго.

Честването на важната за Русе дата започна с благодарствен молебен в памет загиналите за Освобождението. Той бе отслужен в Катедралния храм „Света Троица“ от Русенския митрополит Наум, Главиницкия епископ Макарий и свещеници от Русенската Света Митрополия.

На площада пред храма Национално дружество „Традиция“ организира възстановка на влизането на руските войски в Русе и посрещането на ген. Тотлебен. Стотици русенци видяха как Салим паша връчва символично ключа от крепостта, а после заедно с генерала  и строя на Атаманския полк, с развети знамена влизат през Разградската порта в града.

В Пантеона на възрожденците се проведе тържествена церемония с участието на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, 13-и младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, Дарина Даскалова - дългогодишен победител в Конкурса за рецитал „За да я има България“, организиран от Общинския младежки дом, и Детско-девическият хор „Дунавски вълни“ при Общинския детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова.

Слова по случай Освободеждението на Русе произнесоха и областният управител Данаил Ковачев и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов. Събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев, депутати, представители на общински и държавни институции, и на русенски организации. В памет на загиналите за свободата на Русе бяха положени венци и цветя.

Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/