Пропускане до съдържанието на страницата

Русе приема на 8 юли пламтящия факел от тазгодишното издание на Пробега на мира

четвъртък, 07 юли 2022

Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще премине Факелът на мира от международната щафета Пробег на мира. Той ще бъде официално посрещнат от кмета Пенчо Милков в петък, 8 юли, от 18:30 ч. на русенския кей, като бегачите ще влязат около 17:30 ч. на територията на Русе от пътя за гр. Бяла.

България е част от маршрута на тазгодишното издание на щафетата, която в периода 2 - 11 юли ще посети над 35 населени места в страната, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново, Тутракан и Силистра.

На 2 юли Факелът на мира, който потегли от Германия, беше официално поет от българския отбор бегачи. Те ще пробягат българския маршрут по протежението на река Дунав, а заедно с тях ще тичат и представители на международния отбор от Ирландия, Германия, Украйна, Северна Македония, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Литва. Щафетата с факела спира в редица населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържественото му посрещане.

По традиция участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът преминава, предават един на друг Факела на мира. В Русе той ще бъде посрещнат и от състезатели от русенски спортни клубове, които ще вземат участие в маратона, а в щафетата могат да се включат и граждани. В програмата е предвидено на русенския кей да бъде положен паметен знак "Цвете на мира", както и да бъде засадено дърво на мира.

Пробегът на мира е основан през 1987 г. от духовния водач Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Шри Чинмой е известен с многобройните си инициативи за насърчаване на разбирателството между хората и народите и вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Ревностни поддръжници на Пробега на мира са едни от най-влиятелните хора на планетата като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Принцеса Даяна.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/