Пропускане до съдържанието на страницата

Русе приема на 8 юли пламтящия факел от тазгодишното издание на Пробега на мира

четвъртък, 07 юли 2022

Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще премине Факелът на мира от международната щафета Пробег на мира. Той ще бъде официално посрещнат от кмета Пенчо Милков в петък, 8 юли, от 18:30 ч. на русенския кей, като бегачите ще влязат около 17:30 ч. на територията на Русе от пътя за гр. Бяла.

България е част от маршрута на тазгодишното издание на щафетата, която в периода 2 - 11 юли ще посети над 35 населени места в страната, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново, Тутракан и Силистра.

На 2 юли Факелът на мира, който потегли от Германия, беше официално поет от българския отбор бегачи. Те ще пробягат българския маршрут по протежението на река Дунав, а заедно с тях ще тичат и представители на международния отбор от Ирландия, Германия, Украйна, Северна Македония, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Литва. Щафетата с факела спира в редица населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържественото му посрещане.

По традиция участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът преминава, предават един на друг Факела на мира. В Русе той ще бъде посрещнат и от състезатели от русенски спортни клубове, които ще вземат участие в маратона, а в щафетата могат да се включат и граждани. В програмата е предвидено на русенския кей да бъде положен паметен знак "Цвете на мира", както и да бъде засадено дърво на мира.

Пробегът на мира е основан през 1987 г. от духовния водач Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Шри Чинмой е известен с многобройните си инициативи за насърчаване на разбирателството между хората и народите и вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Ревностни поддръжници на Пробега на мира са едни от най-влиятелните хора на планетата като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Принцеса Даяна.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/