Пропускане до съдържанието на страницата

Русе се включи в информационната кампания срещу насилието над жени и момичета

събота, 26 ноември 2022

Десетки русенци се събраха на площада пред Общината, за да се включат във флашмоб навръх Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените (25 ноември). Организатори на събитието бяха Сдружение „Център Динамика“ и  дамските клубове Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе.

Точно в 17:30 граждани, доброволци от БЧК и танцьори от обичаните русенски състави  „Вито хоро“, „Кукери“ и „Нашенци“ извиха хоро, символизиращо обединението на хора от всякакви възрасти, подкрепящи каузата. Срещу агресията над жени и момичета се обяви зам.-кметът Димитър Недев и плувецът с кауза Теодор Цветков.

По време на 16-дневната кампания, която завършва на 10 декември (Ден на човешките права), в превозните средства от градския транспорт ще бъдат разпространени и информационни постери. Те целят да се борят с безразличието по темата, като съдържат призив за сигнализиране на 112 при наблюдение или въвличане в актове на насилие.

Ежегодно част от информационната кампания по цял свят е и осветяването на емблематични сгради в цвета на кампанията – оранжево. Така на 30 ноември (вторник) Русе също ще се включи чрез осветяването на сградата на Пантеона.

Инициативите се реализират със съдействието на Община Русе, Областна Дирекция на МВР – Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/