Пропускане до съдържанието на страницата

Русе ще отбележи 144 г. от създаването на Военноморските сили

вторник, 01 август 2023

На 7 август /понеделник/ в Русе ще бъдат отбелязани 144 г. от създаването на Военноморските сили на Република България. Проявите се осъществяват с подкрепата на Община Русе.

В 18:15 ч. ще започне церемонията по полагане на цветя пред паметната плоча на основателя, капитан–лейтенант Александър Конкевич, пред сградата на Флотската кула.

В 19 ч. ще бъде проведен военен ритуал по полагане на венци и цветя пред единствения в България Паметник на моряка /ул. „Одрин“ 9/.

„Оттук започва българското морячество“- гласи надписът на монумента, откъдето всяка година по традиция започват тържествата по случай основаването на ВМС.

От 20 ч. пред сградата на Доходното здание ще започне празничният концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

На 12 август 1879 г. в град Русе се създава военният флот на България. В края на XIX век е създаден флот и на Черно море. На 12 ноември 1897 г. Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част (Черноморски флот) с щаб във Варна.

Първи командир на Българския военен флот е капитан–лейтенант Александър Конкевич (1842 – 1917 г.).

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/