Пропускане до съдържанието на страницата

Русенският университет посрещна Европейската нощ на учените

петък, 29 септември 2023

Днес в РУ „Ангел Кънчев“ бе официалното откриване на Европейската нощ на учените. „В днешно време образование, науката и практика са тясно свързани, затова за Русе, Общината и Русенският университет е чест, че за шестнадесета поредна година се включват в инициативата.“ С тези думи заместник-кметът Димитър Недев се обърна към ректора акад. Христо Белоев и академичното ръководство. Гости на събитието бяха и заместник-областният управител Георги Георгиев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

То се провежда едновременно в повече от 300 града в Европа и е инициатива на Европейската комисия. Темата, която Европейска нощ на учените ще представи през 2023 г., е как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата.

По време на събитието бяха наградени победителите в конкурса „Моят поглед към кариерите на бъдещето“. В него са участвали 28 младежи в три категории – есе, презентация и рисунка. Първото място за есе отиде при Алекс Корабова, второто при Милена Георгиева, а третото бе отсъдено за Велина Димитрова и Денис Ружди. Наградата за най-добра презентация беше за Нурай Салим, след нея се наредиха Цветозара Тодорова и Вероника Петрова. Раздадени бяха и поощрителни награди в раздела за рисунка.

Със съдействието на Регионалния исторически музей в Русе бе открита изложба на една от най-отявлените боркини за равни права на жените след Освобождението Димитрина Иванова. Тя е русенка и автор на редици научни трудове, сред които монографията „Правна защита на женския труд“. Изложбата бе представена от Ренета Рошкева.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/