Пропускане до съдържанието на страницата

Русенци вече могат да ползват споделени електрически скутери

сряда, 06 юли 2022

Тротинетките няма да могат да се движат по улици с масов градски транспорт

 

Днес на вело алеята на Русенския кей бяха демонстрирани първите електрически скутери на най-големия оператор в света за споделени електрически превозни средства Lime. В 20 точки, намиращи се на ключови места в града, до края на деня ще бъдат разположени 100 тротинетки, от които могат да се възползват русенци и гостите на града.

„Особено изискване на Община Русе беше в пешеходните зони скоростта на движение да пада под тази на пешеходците и така електрическите скутери да станат неатрактивни и неизползваеми на местата с голям пътникопоток“, каза началникът на отдел „Транспорт“ Кремена Минева, която лично изпробва новите съоръжения.

Първите граждани, които тестваха услугата, се убедиха лично, че при излизане от очертанията на вело алеята на кея скоростта на движение пада до 6 км/ч. Това се дължи на вградения в скутерите джипиес, който следи локацията  и регулира автоматично бързината на придвижване.

Споделените електрически превозни средства след употреба могат да бъдат оставени на специални за целта зони. Ако ползвателят няма такава възможност, от компанията ще имат ангажимента да приберат съоръжението. Вечер скутерите ще бъдат събирани, за да се заредят. От Lime ще се погрижат и за ремонта и поддръжката на тротинетките.

Община Русе напомня, че непълнолетни лица нямат право да използват услугата. Всеки, възползвал се от новия вид транспорт за град Русе, е длъжен да спазва правилата за движение по пътищата, където е описано, че тротинетките се движат по вело алеите, а при отсъствие на такива – в най-дясната част на пътното платно. Изрично е забранено придвижването с тях по улици с масов градски транспорт.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/