Пропускане до съдържанието на страницата

С голям успех и разнообразни изненади премина Коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“

петък, 14 декември 2018

С голям успех и разнообразни изненади премина двадесет и първият Коледен концерт „Да празнуваме заедно" на фондация „Етническа хармония". В четвъртък вечерта в препълнената пленарна зала на Община Русе над 120 талантливи деца и младежи, част от които лауреати на международни престижни конкурси,  се изявиха на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно" на фондация „Етническа хармония". Той включи изпълнения от българския, арменския, турския, ромския и руския фолклор.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в концерта. Празникът започна с тъпан шоу, превърнало се в запазена марка на концерта. Най-малките изпълнители на сцената бяха децата, в ролята на малки кукли, от Детска градина „Пинокио" като в танците и драматизациите се включиха и татковците. Те представиха и съвременен прочит на приказката „Житената питка". Изпълненията на балетната школа към читалище „Захари Стоянов", с ръководител Снежана Байчева, за пореден път очароваха публиката с професионализъм, пищни класически танци и невероятни костюми. Републиканските шампиони от клуб „Локомотив" представиха сложни акробатични номера и трайно  спечели сърцата на публиката.

Зрелищно етно-ревю с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно". Елегантните момичета и момчета от професионалната гимназия по облекло дефилираха с много грация представиха своята колекция. С весели приказни костюми и коледни песни на руски и български участва и вокална група „Детски свят" при СУЕЕ с ръководител Теодора Петрова.  Чаровникът Серджо Авакян представи най-новите попълнения в своя репертоар, авторска  песен и микс на арменския диско-хит „Mигeна". Много екзотично настроение внесоха и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен", които показаха динамичния танц „Трибагреник", а накрая раздадоха подаръци на публиката с благопожелания за успешна нова година. Турски, български и ромски фолклор представиха децата от музикалната формация при дружество „Гюнеш".

Като на всеки празник, в концерта „Да празнуваме заедно" имаше много български фолклор. В програмата бяха включени музикални, театрални и танцови изпълнения на талантливите деца и младежи от Тетово. Те бяха подготвили цялостна фолклорна програма с песни танци и коледни драматизации. Изключително интересна се оказа драматизацията на Бъдни вечер. Коледари въведоха със сценки и музика в тайнството на Рождество Христово и изрекоха наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година.

И тази година, добрият Дядо Коледа бе щедър и бе подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади и горещи питки.

Лично от сцената поздрав към всички присъстващи отправиха генералният консул на Руската Федерация Андрей Громов и председателят на Общински съвет чл. кор. проф. Христо Белоев. Поздравителни адреси изпратиха кметът Пламен Стоилов, както и областният управител Галин Григоров. Цветя от кмета, председателя на Общинския съвет и почетния консул на Руската Федерация в Русе украсиха сцената.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно" е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/