Пропускане до съдържанието на страницата

С голям успех и разнообразни изненади премина Коледният концерт „Да празнуваме заедно“ на фондация „Етническа хармония“

петък, 14 декември 2018

С голям успех и разнообразни изненади премина двадесет и първият Коледен концерт „Да празнуваме заедно" на фондация „Етническа хармония". В четвъртък вечерта в препълнената пленарна зала на Община Русе над 120 талантливи деца и младежи, част от които лауреати на международни престижни конкурси,  се изявиха на една сцена в традиционния концерт „Да празнуваме заедно" на фондация „Етническа хармония". Той включи изпълнения от българския, арменския, турския, ромския и руския фолклор.

Над десет танцови и музикални състава от Русе и региона взеха участие в концерта. Празникът започна с тъпан шоу, превърнало се в запазена марка на концерта. Най-малките изпълнители на сцената бяха децата, в ролята на малки кукли, от Детска градина „Пинокио" като в танците и драматизациите се включиха и татковците. Те представиха и съвременен прочит на приказката „Житената питка". Изпълненията на балетната школа към читалище „Захари Стоянов", с ръководител Снежана Байчева, за пореден път очароваха публиката с професионализъм, пищни класически танци и невероятни костюми. Републиканските шампиони от клуб „Локомотив" представиха сложни акробатични номера и трайно  спечели сърцата на публиката.

Зрелищно етно-ревю с изискани тоалети бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно". Елегантните момичета и момчета от професионалната гимназия по облекло дефилираха с много грация представиха своята колекция. С весели приказни костюми и коледни песни на руски и български участва и вокална група „Детски свят" при СУЕЕ с ръководител Теодора Петрова.  Чаровникът Серджо Авакян представи най-новите попълнения в своя репертоар, авторска  песен и микс на арменския диско-хит „Mигeна". Много екзотично настроение внесоха и момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен", които показаха динамичния танц „Трибагреник", а накрая раздадоха подаръци на публиката с благопожелания за успешна нова година. Турски, български и ромски фолклор представиха децата от музикалната формация при дружество „Гюнеш".

Като на всеки празник, в концерта „Да празнуваме заедно" имаше много български фолклор. В програмата бяха включени музикални, театрални и танцови изпълнения на талантливите деца и младежи от Тетово. Те бяха подготвили цялостна фолклорна програма с песни танци и коледни драматизации. Изключително интересна се оказа драматизацията на Бъдни вечер. Коледари въведоха със сценки и музика в тайнството на Рождество Христово и изрекоха наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата година.

И тази година, добрият Дядо Коледа бе щедър и бе подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади и горещи питки.

Лично от сцената поздрав към всички присъстващи отправиха генералният консул на Руската Федерация Андрей Громов и председателят на Общински съвет чл. кор. проф. Христо Белоев. Поздравителни адреси изпратиха кметът Пламен Стоилов, както и областният управител Галин Григоров. Цветя от кмета, председателя на Общинския съвет и почетния консул на Руската Федерация в Русе украсиха сцената.

Идеята на концерта „Да празнуваме заедно" е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/