Пропускане до съдържанието на страницата

В Русе се проведе дискусия на тема "Регионални бизнес перспективи: Русе"

петък, 14 октомври 2016

Днес, в зала „Европа“ на Доходно здание, се проведе дискусия на тема „Регионални бизнес перспективи: Русе“, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Министерството на икономиката. На събитието присъстваха представители на местната власт, бизнеса и академичната общност. Сред тях бяха д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет по европейско развитие в Община Русе, Даниела Везиева – зам.-министър на икономиката, Ираван Хира – председател на БФБЛ, Валентин Колев – зам.-областен управител на Русе, чл. кор. проф. Христо Белоев – председател на Общински съвет – Русе, проф. д-р Велизара Пенчева​​– ректор на РУ „Ангел Кънчев“, представители на водещи компании в различни сектори на бизнеса, студенти, преподаватели и др.

В началото на дискусията Зам.-министър Везиева акцентира върху съществения потенциал за развитие на бизнес средата в Русе. Тя посочи обмена на опит и воденето на диалог между местните власти и представителите на бизнеса като ключови за създаването на устойчив инвестиционен климат. „Необходимо е всички добри практики да набират популярност – особено там, където има основание за изпълнението им, а Русе е точно такова място. Градът има много квалифицирани кадри и огромен потенциал“, добави тя.

Д-р Карапчански определи дискусията като особено важна за град Русе, в чието развитие приоритет са постигането на устойчив икономически растеж и осигуряване на високо качество на живот. Зам.-кметът открои града като стратегическо място за инвестиции, възвръщайки позициите си на индустриален център. Той отбеляза основните предимства, сред които стратегическото географско разположение и трансграничните връзки, инфраструктурните проекти, бързоразвиващия се IT-сектор, успешно изпълнените проекти с европейско финансиране и дългосрочните стратегии за развитие на общината.

Д-р Карапчански се позова на изследването на Института за пазарна икономика “Регионални профили”, според което основните предпоставки за подобряване на бизнес средата в региона са добрата вътрешна инфраструктура, ниските нива на местни данъци и такси, както и благоприятната културна и социална среда.

Като индикатор за ръста в местната икономика, той посочи факта, че за изминалата година броят на фирмите с над 1 млн. лева оборот вече достига 564, което е с 86 повече от предходната година. Също така той подчерта, че равнището на безработицата в Община Русе в края на месец юли е 3,6%, което е с 4,6 процентни пункта под средното за страната (8,2%). Не на последно място, за последната година е отчетен ръст в преките чуждестранни инвестиции в размер на 7,3%, като най-голям дял от тях – 270 млн. евро – са вложени в индустриални производства.

Зам.-кметът представи политиката на Община Русе за насърчаване на високотехнологични отрасли, с висока добавена стойност и увери гостите на форума в готовността на Община Русе за съвместна работа с всички заинтересовани страни и партньори за насърчаване на икономическия растеж и повишаване на благосъстоянието в региона.

Сред акцентите на дискусията бяха актуалните приоритети на Министерството на икономиката, секторите с най-голям икономически потенциал, ролята на предприемачеството като катализатор на растежа, публично-частните партньорства. Участниците споделиха своя опит и успешни истории за иновации и добри практики в различни сектори.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/