Пропускане до съдържанието на страницата

Заключителна гала-вечер на международния конкурс „Северно сияние“

понеделник, 17 октомври 2016

Тони Димитрова откри заключителната гала-вечер на международен конкурс „Северно сияние“ 2016 с рецитал в зала „Младен Киселов“ на Доходното здание на 16 октомври, неделя. Тя беше и председател на международното жури, което тази година оценяваше младите изпълнители от България, Русия и Румъния.

След рецитала си, тя получи Специална награда от Сдружение „Северно сияние“ – почетна грамота и статуетка със символа на конкурса – лира. Тя се връчи от директора на конкурса, г-н Вили Икономов, за приносът й в утвърждаването и популяризирането на „Северно сияние“. Такива награди се връчиха и на кмета на Община Русе, г-н Пламен Стоилов, композиторите Светослав Лобошки и Хайгашод Агасян, Ирина Савенкова, Русия, Нуно Фигуейра, Португалия, Виорела Филип, Румъния, Жулиета Иванова – дългогодишен сътрудник и координатор на конкурса. С тази специална награда се удостоява и директорът на ОП „Русе арт“, г-н Мариан Савов.

В гала-концерта на лауреатите от тазгодишното издание на „Северно сияние“ участие взеха и танцово студио „Импулс“ при Общински младежки дом-Русе, Моника Карагенова, която беше и водеща на конкурса, и Жулиета Иванова.

Най-голямата награда на конкурса ГРАН ПРИ – почетна грамота, статуетка и предметни награди, осигурени от ОП „Русе арт“ и Дунавска задруга на народните и художествени занаяти, се връчи на Кристин Тодорова от Русе. Специалната награда на кмета на община Русе – почетен диплом и картина, получи участникът в пета възрастова група – над 18 години Светлозар Христов от Стражица. От името на г-н Стоилов, наградата се връчи от директор дирекция „Култура и образование” в община Русе, г-жа Ирена Петрова.

Според Регламента на конкурса, за всяка от възрастовите групи се връчиха първа, втора и трета награда, поощрение и специални награди. В първа възрастова група при най-малките участници от 5 до 7 години, първа награда получи Ая Христова от Русе. С втора награда бяха отличени Елица Камбурова от Тутракан и Мара Йон Мирча от Румъния, а с трета - Ксения Володина от Русия и Магдалена Георгиева от Русе. Поощрение и специална награда на вокално студио за поп и джаз „Икономов“ получиха Ники Радев и Калиния Неделчева от Русе, Йоанна Янкова от Свищов и Евгения Кринчева от София.

Във втора възрастова група специалната награда на студио „Икономов получи Ани Цанова от Велико Търново. Кристина Баракова от Русе и Преслава Петкова от Свищов бяха отличени с призовата трета награда, а с втора награда - Марио Младенов от Каспичан и Мария Кондоиу от Румъния. С първа награда бе удостоена Вилияна Иванова от Свищов. Във възрастова група от 11 до 13 годишна възраст, наградите бяха разделени между Алексия-Бриана Ломот от Румъния – с поощрение, Весела Иванова от Свищов, Симона Кунчева от Варна и Гергана Узунова от Сливен – със специална награда на студио „Икономов“. Благовеста Димитрова от Русе спечели първата награда в тази възрастова група, а втора награда се връчи на Цезар Йон Мирча от Румъния. В тази възрастова група, журито връчи две трети награди – на Карина Илиева от Свищов и на Кристина Тодорова от Русе.

В четвърта възрастова група - до 17 годишна възраст, с поощрения са Силвана Иванова от Каспичан, Румяна Андонова от София, Силвана Кръстева от Сливен и Дани Стойнов от Русе, който получи и специална награда за представянето си от вокално студио за поп и джаз „Икономов“. Трета награда получиха Гергана Стоянова от Велико Търново и Александра Неделчева от Русе. Арзу Юсеин от Каспичан и Никол Борисова от Свищов бяха отличени с втора награда, а първата награда отиде при Габриела Иванова от Русе.

Международният конкурс „Северно сияние“ премина в рамките на дните на култура, изкуство и образование „Елиас Канети“-Русе, организирано от ОП „Русе арт“.

Тазгодишното издание се проведе и в партньорство с  Общински младежки дом-Русе, Дунавска задруга на народните художествени занаяти, Възрожденско читалище „Зора” и Регионален исторически музей-Русе.

По покана на организаторите на конкурса, Сдружение „Северно сияние“, специален гост беше композиторът и вокален педагог, г-жа Розалия Тасева.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/