Пропускане до съдържанието на страницата

Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански взе участие в първата да България конференция "Науката среща регионите"

вторник, 25 октомври 2016

Днес, в София се състоя първата за България конференция „Науката среща регионите“. Участие във форума взе заместник-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански. На събитието присъстваха още кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова, международни експерти от Съвместния изследователски център към Европейската комисия и представители на български академични и изследователски институции.

Основни теми на дискусията бяха укрепването на регионалното партньорство за иновативни решения и интелигентно управление на нисковъглеродна икономика /постигане целите на Парижката декларация COP21/; интелигентни решения за градска мобилност и градски транспорт иприлагане на инструменти за управление на риска (ключова инфраструктура, изменение на климата, природни бедствия)и превенция.

Д-р Карапчански представи пред аудиторията политиката на Община Русе за интелигентна специализация за периода 2016-2025 г., разработена в контекста на стратегическата визия на Европейския съюз за стимулиране на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Той акцентира върху основната й цел за установяване на дългосрочно взаимодействие между представители на местната власт, университетите и научно-изследователските институти, бизнеса, индустрията и неправителствените организации.

Представяйки основните предимства на Русе, д-р Карапчански акцентира върху приоритетите на Националния план „България 2020“, Плана за действие на Дунавската стратегия „за отключване на потенциала на икономиката“ и стратегическите планови документи на Общината за периода 2014 – 2020 г.

Ключова тема бяха секторите с потенциал за възходящо развитие, а именно бизнесът с ИТ продукти и технологии. Русе се нарежда сред двата български града с най-осезаемо повишение на заплатите на софтуерните специалисти за периода 2008-2013 г. – 69%, при среден ръст за страната от 57%. „Неслучайно Русе е привлекателна локация за редица компании, които планират разширяването на бизнеса си и откриват своите офиси тук“, добави той и припомни, че Русе, както и Столична община са първите в България с разработени стратегии и визия за интелигентна специализация на региона.

Конференцията е част от инициативата на Европейската мрежа за съвместни изследователски центрове, Комитета на регионите и Европарламента за повишаване обществената отговорност на науката. Основната цел на тази инициатива бе да насърчи практическата приложимост на научните изследвания, като затвърди партньорството и съвместната работа между местните и регионални власти от една страна, и академичните изследователски институции, от друга. Конференцията насърчи засилването на капацитета, обучението и изследванията, основани на практически проблеми, предизвикателства и казуси за по-ефективни и ориентирани към бъдещето градски политики.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/