Пропускане до съдържанието на страницата

Зам.-кметът Димитър Недев присъства на официалното откриване на първата „Синя стая“ в Русе

петък, 01 март 2024

В Русе днес бе открито специално помещение, предназначено за работа с малолетни и непълнолетни деца в конфликт със закона, жертви или свидетели на насилие - т.нар. "Синя стая". Тя се намира в сградата на Съдебната палата и бе представена от председателя на Окръжен съд-Русе Николинка Чокоева.

На официалното откриване на „Синята стая“ в Русе присъстваха зам.-кметът на община Русе Димитър Недев, областният управител Данаил Ковачев, директорът на ОД на МВР-Русе ст. комисар Пламен Първанов, представители на Районна и Окръжна прокуратура – Русе и на Районен съд – Бяла, представители на Агенция „Социално подпомагане“ и неправителствени организации за защита на жени и деца в риск.

Кратко видео, отбелязващо отделните моменти от създаването на „Синята стая“, бе представено в началото от съдия Чокоева. По нейните думи тази стая е уникална с това, че е първата в България, създадена не с външно финансиране, а със съвместните усилия на служители от Окръжния съд и ученици от няколко русенски училища. „Това е помещение, което е създадено от деца за деца“, посочи Николинка Чокоева и подчерта, че рисунките в него са изработени от възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Боядисването на стаята е дело на ученици от ПСАГ „Пеньо Пенев“, а изработката на пердетата в нея – от Професионалната гимназия по облекло. В инициативата по създаването и оборудването на помещението са се включили и ученици от Английската гимназия и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”.

Председателят на Окръжен съд-Русе поясни, че през изминалата година около 500 деца са участвали в различни съдебни производства, като в голямата си част те са били жертви и свидетели на криминални деяния и различни форми на насилие.

Приветствени слова към организаторите и участниците в създаването на специалното помещение отправиха зам.-кметът Димитър Недев и областният управител Данаил Ковачев.

„Инициативата със създаването на „Синя стая“ не само дава на малолетните и непълнолетните деца в Русе необходимата подкрепа и защита в случаи на насилие или криминални действия, но също така е и символ на единството и солидарността в обществото по тази болезнена тема“, обърна се към присъстващите Димитър Недев.

Помещения от този вид позволяват провеждането на разпит от обучен специалист в щадяща атмосфера, в присъствието на всички предвидени участници за съответния етап на наказателното производство. Идеята е дa ce избeгнe дoпълнитeлнoтo тpaвмиpaнe нa дeцaтa, yчacтвaщи в пpaвни пpoцeдypи, дa ce гapaнтиpaт зaщитaтa нa интepecитe им и тexнитe пpaвa, ĸaтo cъщeвpeмeннo ce ocигypи cъбиpaнe нa пълнa и тoчнa инфopмaция пo дaдeн cлyчaй.

„Синята стая“ в сградата на Съдебната палата освен с основното помещение, което ще предразполага децата с уютната си атмосфера, разполага и с друго със специализирана техника, в което ще се правят видео и аудио записи на разпитваните малолетни и непълнолетни.

Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от свещеници от Русенската Света митрополия.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/