Пропускане до съдържанието на страницата

Започна проект „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”

петък, 05 март 2021

На 2 и 4 март се състояха встъпителните срещи, даващи началото на проекта „Съживени моменти от историята на Русе – дигитален офис за учащи”. Той се осъществява от СУПНЕ „Фридрих Шилер” в партньорство Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, Държавен архив-Русе, клуб „Родолюбие” към РСОСЗР-Русе и Военен клуб-Русе. Проектът се изпълнява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

С него учениците ще създават, популяризират и съхраняват исторически документи, свързани с мисията на Пети пехотен дунавски полк в годините между 1940-1944. Проектът включва обучаване в дейностите дигитализация, издирване, подбор и обработка на информация, стимулиращи учениците за активно включване в образователния и културен живот на Русе и региона, стремеж към личностно израстване и изява както в индивидуален, така и в екипен план.

Обект на историческите изследвания ще бъдат три изключително ценни фотоалбума от посочения период. Като резултат от дейността на двете групи от по 10 ученика от двете училища ще бъдат създадени историческа студия и изложба с подбрани от участниците снимки от албумите, а всички участници ще бъдат обучени и ще получат сертификати за преминато обучение по сканиране и дигитализация на документи с „Photoshop” по изискванията на Закона за архивите.

На събитията, проведени при строго спазване на противоепидемичните изисквания и норми, присъстваха участниците в проекта, ръководният екип, директорите на двете училища и партньорите. Освен поздравления за участието, учениците получиха и кратки напътствени думи от своите директори и бъдещи ръководители

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/