Пропускане до съдържанието на страницата

Фестивали

Русенски карнавал

Всяка година традиционно по Еньовден площадът в гр. Русе се превръща в карнавал. Възстановен преди около десетилетие той е радост за малки и големи. Карнавалът следва дългогодишната традиция на площадни забавления и градски емоции.

През 2011г. отбелязва своя десети рожден ден с три дни празненства. От 2014г. в организирането и провеждането на русенския карнавал се включва и Младежки дом Русе. Забавни игри, костюми, атрактивни изпълнения, огнено шоу, митични същества и куп интересни герои изпълват площада на гр. Русе.

Новостите през 2014г.:

  • три основни лъча, а не два като в предишни издания на карнавала
  • три сцени, на които, всеки, който искаше да покаже своя номер, танц, изпълнение, маска или костюм, можеше да го направи чрез предварителна заявка до организаторите.
  • За най-атрактивните има и парични награди, осигурени от Община Русе.

 

Международен конкурс „Северно сияние”

Международният конкурс „Северно сияние“ е създаден от Вили Икономов през 1966 година под името „Млади таланти“. Тогава конкурсът е национален и се провежда с помощта на Младежки дом – Русе и Вокално-инструментален състав „Компас“. През 1998 година неговият създател му дава ново име, което той носи и до днес – „Северно сияние“. С всяко свое издание конкурсът придобива все по-широка популярност и през 2000 година се радва на първото си международно участие на изпълнители от Румъния. От тогава всяка следваща година присъствието на изпълнители от Русия, Румъния, Черна гора и Косово радват сцената на „Северно сияние“ и го утвърждават като международен конкурс. От 2006 година организатори на Международен конкурс „Северно сияние“ Русе, България са Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ и Сдружение „Северно сияние“, с подкрепата на Община Русе.От 2014г. в организацията и провеждането на конкурса се включва и Общински младежки дом Русе.

 

Турнир по спортни танци

Провеждането му датира още от далечната 1975 – 1976 година на миналия век, но за първи път с толкова висок ранг – Открито световно първенство по латиноамерикански танци /WDSF WORLD OPEN RUSE 2014/. Световното първенство се провежда с финансовата подкрепа на Община Русе и под патронажа на кмета Пламен Стоилов. От 2013г. Младежки дом има честта да бъде съорганизатор и домакин на турнир от толкова висок ранг. И не на последно място, главен организатор на турнира по спортни танци е Клуб по спортни танци „Настроение”.

Двойките се представят в категория латино танци и стандартни танци.

 

Дунав Рок Фест

От 1992г. традиционно се провежда Рок Фест на територията на гр. Русе. През годините фестивалът е претърпял множество промени. Ежегодно на сцената му участие са вземали известни младежки групи от русенски училища и региона. Фестивалът се провежда в два дни, в които се изявяват  шест рок групи.

 

Национален ученически
театрален фестивал „Климент Михайлов” 

Фестивалът се провежда от 1996г. в гр. Русе. Основната цел на Национален ученически театрален фестивал “Климент Михайлов” е крайдунавският град Русе да се превърне в голяма сцена, на която млади таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични умения.

Фестивалът има състезателен характер.

 

Международен танцов фестивал „Танцуваща река”

Фестивалът „Танцуваща река” се провежда от  2007 година в гр. Русе. Състои се от 3 възрастови групи в пет направления: соло, дует, малка група, голяма група. От 2014г. се въведе ново направление – улични танци. Във фестивала участие вземат състави от цялата страна и Румъния. Той е ежегоден, посветен на Международния ден на балета и има конкурсен характер.

 

Национална хорова среща

Хоровата среща се провежда от 2012г. в гр. Русе и е посветена на Деня на народните будители.  Целта е да мотивира и стимулира творческият процес и концертната дейност на самодейните хорове, да има жив контакт между тях, обмен на изпълнителски умения, постижения и идеи. Срещата няма конкурсен характер.

 

Фестивал – панорама на младежкото
фолклорно танцово изкуство „Северина”

Фестивалът се провежда от 2013г. в гр. Русе. Едни от целите на фестивала са да се съхрани и популяризира българското народно танцувално творчество на България, да се стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство и да се насърчи приемствеността на младото поколение към активно общуване с фолклора, да го запазят и предадат на идните поколения. Фестивалът не е с конкурсен характер.

 

ZUMBA (R) Fitness MEGA MARATON

Маратонът се провежда от 2013г. от клуб ”Динамика” - Zumba Ruse съвместно с Община Русе и Общински младежки дом. Десет от най-известните Зумба инструктори в страната представят своите техники в зумбата на централния градски площад в Русе в края на лятото.

Маратонът започва със Зумба за деца, преминава през нежния ритъм на Кизомбата и достига върха си в грандиозния Зумба маратон, който продължава около 2 часа заедно с инструкторите.

 

Салса уикенд

Първия по рода си салса уикенд за пръв път се провежда през юли 2014г. в гр. Русе. Организатори са Община Русе, Общински младежки дом и клуб „Амигос” и се изпълнява с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“. В три поредни дни жителите на града имат шанса да се докоснат до салса културата, да танцуват заедно с едни от най-добрите танцьори в България, на специално организирани уъркшопи. Гвоздея на програмата е концертът, който се провежда на площада пред Съдебната палата от група Тумбаито. Шоу програма изнасят едни от най-известните танцьори в България, а водещ на цялата феерия е Памбос Агапиу. Специалният гост на събитието през 2014г. беше Lies Enrich от Куба.

За всички желаещи, ученици и студенти, които искат да се докоснат за пръв път до магията на салсата има безплатни уроци в залата на Общински младежки дом по време насалса уикенда.


https://www.livechatalternative.com/