Пропускане до съдържанието на страницата

Фестивали

 • Мартенски музикални дни

Ежегодно, през втората половина на март, Русе е домакин на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Фестивалът е основан през 1961 г. и е един от най-старите международни музикални форуми в България. Събитията събират елитни български и чужди музиканти от различни точки на света, поддържайки славата на Русе като голям музикален и културен център и една от културните столици на България.

 • Фестивал на Торта Гараш

Първото издание на фестивала е през септември 2022 г., а е идеята му е да утвърди Русе като столица на уикенд и кулинарния туризъм. В центъра на събитията е създаденото в Русе от австро-унгарския сладкар Коста Гараш шоколадово изкушение. В програмата ежегодно се включват редица атрактивни събития, сред които състезание за най-добра любителска интерпретация на традиционната рецепта, кулинарни демонстрации на утвърдени шеф готвачи, музикални концерти, безплатни туристически обиколки и различни забавления за деца.

 • Ретро парад

Парадът на ретро автомобили в Русе е едно от най-дългоочакваните събития за всички автолюбители и ценители на ретро возилата. Първото му издание е през април 2015 г., като всяка година броят на участниците стремглаво нараства. Традиционно в събитието се включват хора от цялата страна, както и от съседна Румъния и Сърбия. През последните години по алеите в Парка на младежта успяват да се представят разнообразни леки и товарни автомобили, кемпери, мотоциклети, велосипеди и детски колички с ретро визия. Събитието традиционно се провежда в началото на юни и носи незабравимо преживяване за малки и големи.

 • Фестивал на туристическите забавления и анимации и Туристическо изложение „Уикенд туризъм“

Ежегодно през първата половина на месец май Русе става център на туризма с поредица разнообразни събития, част от Фестивала на туристическите забавления и анимации (създ. 2008 г.) и Туристическото изложение „Уикенд туризъм“ (създ. 2006 г.). Това са двете най-значими туристически събития в Дунавския регион на България. Всяка година над 250 участници от страната и чужбина показват своите потенциал и туристически ресурси пред многобройните посетители на Малката Виена. В дните на събитията гостите на града имат възможността да бъдат свидетели на различни презентации, забавления, атракции, както и да опитат различни вина, местна и международна кухня. Организират се от ОП „Русе Арт“ и Община Русе със съдействието на различни партньори през годините.

 • Грийн Рок Фест/ Green Rock Fest

Грийн Рок Фест е ежегоден рок фестивал, провеждан от 2009 година със съдействието на Община Русе. Основен организатор е едноименната неправителствена организация, като на сцената му се изявяват както големи имена в рока, сред които Джо Лин Търнър, Джон Лоутън, Nazareth, Bonfire, Ronnie Romero, така и изгряващи младежки групи, включително местни такива. Към днешна дата фестивалът е двудневен и едно от любимите събития на любителите на твърдата музика в Русе.

 • Международен Тунинг фестивал „Маска“ България

От 2016 година Русе е домакин на национален тунинг фестивал, а през 2021 година събитието прераства в Международен тунинг фестивал „Маска“. Целта на организаторите е да предложат атрактивно шоу за зрителите, възложено на професионалисти, изпращайки послание за безопасно и отговорно поведение на пътя. Фестивалът продължава няколко дни и включва множество авто-, музикални и кино събития, както и награди за участниците. До 2022 година се провежда на учебния полигон на Русенския университет в кв. ДЗС, а през 2023 година атрактивното събитие бе представено на паркинга на зала „Арена Русе“. Организира се от едноименното сдружение с подкрепата на Община Русе и общинската фондация „Русе-град на свободния дух“.

 • Римски базар

По традиция през септември в рамките на античната крепост Сексагинта Приста Регионалният исторически музей организира т.нар. „Римски пазар“. Събитието се подкрепя от Община Русе и показва на гостите света на Древен Рим. На място всеки може да се докосне до духа на тази епоха чрез различни забавления, анимации, герои и истории, кулинарни практики.

 • Празник на квартала

Първото издание на събитието е през 2020 година в кварталите „Средна кула“, а след това и в „Чародейка“. Организатори са Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“. Целта е да се създаде импулс за оживяването на различните части на Русе, а общностите да се сплотяват и развиват. През 2022 изданието се проведе в кв. „Дружба“, а през 2023 – в „Здравец“. Наред с музикалната програма и забавляенията за деца, се организират кулинарни надпревари за най-изкусни домашно приготвени вкусотии – туршия, лютеница, баница и др.

На 22 юни Лесопарк „Липник“ ще приеме фестивал на драконовите лодки, който ще включва атрактивна надпревара в дисциплината 200 м, както и богата културна програма и забавления за деца и възрастни. Съорганизатори на събитието са Община Русе и Сдружение "Фестивал Драконови лодки" с председател Влад Гицоайка. Събитието е подготовка за домакинството на Русе на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 година.

 • Национален фолклорен събор „Златната гъдулка“

Националният фолклорен събор „Златната гъдулка“ е един от най-старите фолклорни фестивали у нас и емблематично за Русе събитие. Провежда се всяка година на открито през първата половина на месец юни и негов организатор е Общината. Първото издание е през далечната 1969 и до 2015 включително се провежда в района на хижа „Приста“, до брега на Дунава. Днес изпънителите се събират на сцена в Парка на младежта, където стотиците участници се състезават в два раздела- обработен и изворен фолклор. Голямата награда, която се присъжда, е Приз „Златната гъдулка“, като всички победители споделят и парични награди. Регламент за участие може да откриете тук.

Създаден през 2013 г., фестивалът се провежда традиционно в лесопарк „Липник“ в село Николово. Той има състезателен характер и привлича танцови, музикални и групи за автентичен фолклор от цяла Северна България. Събитието се провежда в два последователни дни през месец юни в разгара на цъфтежа на липовите дървета. На фона на неповторимата природа участниците се състезават в три раздела – автентичен фоклор, обработен фолклор и оркестри, групи и индивидуални изпълнители музиканти. Събитието се организира с подкрепата на Община Русе, кметство с. Николово и Народно читалище „Пробуда - 1901“. Регламент за участие може да откриете тук.

Домакин на ежегодния „Фестивал на яйцето“, който се утвърждава през последните няколко години, е село Бъзън. Първото официално издание на празника е през 2021 г., но традициите са неизменна част от него. Фестивалът събира местното население и гости на площада, а програмата традиционно включва боядисване на яйца от малки и големи, кулинарна изложба на пити, козунаци и вече изписани и нашарени яйца, както и богата музикална програма. Тържествата продължават през целия ден и включват музикална програма от местни фолклорни състави и утвърдени български изпълнители. Организатори са кметството и местното НЧ „Светлина 1927“.

От 2018 година в с. Тетово ежегодно се провежда Национален фестивал на тиквата. Събитието се превръща в истински празник и традиционно се организира от Народно читалище „Пробуда 1907“-Тетово, с подкрепата на кметство Тетово и Община Русе. Всяка година събитието включва конкурс „Нейно величество Тиквата”. В него участниците могат да представят кулинарни изкушения от тиква, с тиква, както и изделия на приложното изкуство и карвинг. Събитието е съпътствано от обявяване на победителите и пъстра музикална и танцова програма.

Събитието се провежда всяко лято от 2012 година насам и събира музиканти, певци и танцьори, изпълняващи автентичен и обработен фолклор, както и любители на кулинарията от Русе и региона. Фестивалът има конкурсен характер, като участниците се състезават в няколко раздела. Организира се през лятото от кметство Сандрово и НЧ „Васил Левски“ с. Сандрово. Събитието е съпътствано с богато представяне на занаятчийски изделия, автентични носии, съхранени в годините, както и традиционни български ястия, които публиката и участниците могат да опитат.

 • Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“

Той се организира от Общинския детски център за култура и изкуство и е за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти, до 19-годишна възраст. В двата конкурсни дни по традиция се изявяват стотици участници от цялата страна, оценявани от професионално жури. Регламентът предвижда отделни награди за любители, ученици в паралелки с разширено изучаване на фолклор и ученици от музикални училища.

 • Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“

Събитието се провежда от 2018 година насам в памет на големия Слави Шкаров. Целта му е да се насърчи работата и креативността на младите режисьори в театъра, давайки за пример и съхранявайки спомена за делото на често отричания, поради нравите на своето време, гениален режисьор. Единственото ограничения за участниците е те да бъдат до 35-годишна възраст. През 2022 година от сцената на конкурса за първи път бе връчена награда от новоучредената Фондация „Косьо Станев“. Тя се дава за актьорско постижение в спектакъл от финалната селекция на конкурса и първи стъпки в професионален театър.

 • Фестивал на живите статуи

Русе е един от малкото европейски градове, който може да се похвали с провеждането на изключително атрактивния фестивал, в който статуите оживяват. В няколко последователни дни публиката може да се наслади на първокласни изпълнения и нови театрални форми от трупи и улични артисти от цяла Европа на фона на красивия русенски градски пейзаж. Първото издание на фестивала е през 2018 година. Такъв се провежда и през 2019, 2021 и 2022 година. Освновен организатор е Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе с подкрепата на Община Русе и Министерство на културата.

 • Русенски карнавал

Всяка година традиционно по Еньовден Русе се превръща в карнавал. Забавни игри, костюми, атрактивни изпълнения, огнено шоу, митични същества и куп интересни герои изпълват площада. Мащабното събитие, предвещаващо началото на лятото, се е организирало още в средата на миналия век, а още по-далеч в миналото карнавалът е бил неизменна част от празника Заговезни. След прекъсването си, събитието е възстановено през 2001 г. и продължава да се провежда и днес.

 • Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов”

Фестивалът се провежда от 1996г. В Русе и носи името на известния и обичан русенски актьор Климент Михайлов (1939 – 1984 г.), който през своя недълъг, но много достоен живот, работи непрекъснато и с голяма любов за приобщаването на младите хора към театралното изкуство. Събитието има състезателен характер и основната му цел е да събере на голяма сцена млади таланти от цялата страна, запленени от магията на театъра. Организира се съвместно от Община Русе, Общински детски център за култура и изкуство – Русе, със съдействието на ОП „Русе Арт“ и Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе. Регламент за участие може да откриете тук.

 • Международен танцов фестивал „Танцуваща река”

Фестивалът „Танцуваща река” се провежда от 2007 година в Русе. Организира се от Общински младежки дом- Русе и сдружение „Импулс“ и е със състезателен характер. Участниците се разделят в четири възрастови групи и четири направления във всяка от тях - Съвременни танци/Джаз балет/Contemporary; Улични танци/Хип-хоп; Тематичен танц/MTV show/Танцово шоу и Класически балет/Характерен танц. Традиционно събитието посреща участници от цялата страна и съседна Румъния. Фестивалът е ежегоден, провежда се през април и  е посветен на Международния ден на балета.

 • Международен конкурс „Северно сияние”

Международният конкурс „Северно сияние“ е създаден от маестро Вили Икономов през 1966 година под името „Млади таланти“. Тогава конкурсът е национален и се провежда с помощта на Младежки дом – Русе и Вокално-инструментален състав „Компас“. През 1998 година неговият създател му дава ново име, което той носи и до днес – „Северно сияние“. Всяка година на сцената на „Северно сияние“ изгряват талантливи млади певци и певици от няколко държави, като броят на участниците непрекъснато нараства.

 

 


https://www.livechatalternative.com/